Koper van massieve gouden afgietsels

15.10.2018 | 13:36

Met Bitcoin kunt u tegenwoordig allerlei soorten bier kopen: onroerend goed, hotels, strippers, computerapparatuur en een rondje bier om maar een paar van de meer gerapporteerde voorbeelden te noemen. U kunt zelfs massief gouden afgietsels van Nelson Mandela’s handen kopen, blijkbaar…..

Mandela Artefacten verkocht voor Bitcoin
De koper van de gegoten goud is het Canadese cryptocurrency exchange platform Arbitrade. Ze zijn er in geslaagd om de laatste van dergelijke aftefacten te bemachtigen voor een maar liefst 10 miljoen dollar van Malcolm Duncan, een Zuid-Afrikaanse zakenman. De betaling zal volledig in Bitcoin plaatsvinden.

Duncan legde Bloomberg de aard van de verkoop uit. Hij vertelde hen dat hij al een storting van $50.000 in Bitcoin had ontvangen voor de artefacten. De volgende betalingen zullen in driemaandelijkse termijnen worden verzonden. Duncan is echter niet van plan om de cryptocurrency vast te houden. In feite heeft hij bepaald dat hij alleen afstand zal doen van het bezit van de afgietsels als hij daadwerkelijk dollars op zijn bankrekening heeft staan. Hij vertelde de publicatie:

„Zij nemen bezit wanneer ik het dollarbedrag in de bank heb, Bij twee en een kwart miljoen tegelijkertijd, nemen zij één hand tegelijkertijd.

Arbitrade is van plan om de gietvormen te gebruiken voor een wereldwijde tournee om het leven van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika te vieren. Vreemd genoeg had Mandela echter zelf opdracht gegeven tot de vernietiging van de afgietsels. Dit maakte deel uit van een poging van de legendarische Zuid-Afrikaan om degenen die probeerden te profiteren van de verkoop van kunst met betrekking tot zijn eigen imago en karakter. Als zodanig worden de afgietsels die Duncan verkoopt beschouwd als de laatste voorbeelden van een dergelijk stuk.

Omdat hij voor 10 miljoen dollar een koper heeft weten te bemachtigen, heeft Duncan een nette winst op de stukken gemaakt. Hij kocht ze oorspronkelijk van een goudmijnbouwbedrijf dat bekend staat als Harmony Gold Mining Co. terug in 2002. Hij betaalde ongeveer $31.000 voor hen. Dit was het dubbele van de vraagprijs, want Duncan begreep dat de helft van het geld naar goede doelen moest gaan. Het is echter onduidelijk of Harmony de donatie daadwerkelijk heeft gedaan.

De gietvormen zelf wegen 9kg per stuk. Ze maken deel uit van een collectie die hulde brengt aan de tijd die Mandela op Robbeneiland doorbracht. Het zijn onberispelijk gedetailleerde impressies van de hand, palm en vuist van de beroemde leider – zelfs met een litteken dat Mandela tijdens zijn tijd in de gevangenis opraapte.

Volgens Bloomberg zijn de in Ontario gevestigde cryptowisselaar Arbitrade weken verwijderd van de lancering van een ICO en zijn momenteel bezig met de bouw van een lokale digitale valutamijncentrale. De voorzitter van het bedrijf, Len Schutzman, zegt dat zijn bedrijf van plan is om al hun virtuele munten te ondersteunen met fysiek metaal – inclusief goud. Het is echter onwaarschijnlijk dat de gietvormen zelf gebruikt zullen worden om de crypto-activa van het bedrijf te ondersteunen.

Kommentare sind geschlossen