Ondanks Coincheck Heist en Bitcoin Revolution

20.10.2018 | 13:36

Afgelopen vrijdag zijn financiële toezichthouders in Japan begonnen met inspecties ter plaatse van 16 digitale valutawissels – twee weken nadat hackers 530 miljoen dollar aan NEM-munten hadden gestolen in NEM-munten van de in Tokio gevestigde cryptocurrency exchange Coincheck, de grootste virtuele munthist in de geschiedenis.

Ondanks deze heist Bitcoin Revolution

Ondanks deze heist – en de bezorgdheid over de lakse veiligheid op andere beurzen – zijn regelgevers, investeerders en enthousiastelingen in het land niet afgeschrikt. Terwijl China de cryptocoupuitwisselingen regelrecht heeft verboden, naar verluidt omdat de regering Bitcoin Revolution van plan is een eigen digitale munt te creëren en Zuid-Korea anonieme transacties heeft verboden, heeft de Japanse regering het fenomeen van de blokketen omarmd.

De regering gelooft dat zij het voortouw kan nemen in de regionale cryptocurrency race, waarvan zij hoopt dat deze de economische groei zal stimuleren en de regering een flinke som aan belastingen zal opleveren. Volgens een schatting zou de regering kunnen profiteren Bitcoin Revolution van de Y1 triljoen dollar, oftewel 9,2 miljard dollar per jaar.

En het is niet alleen de cryptogemeenschap en de staat, Japanse bedrijven accepteren steeds vaker betalingen in digitale valuta, met meer dan 10.000 bedrijven die al Bitcoin accepteren in plaats van contant geld, waaronder Peach, de grootste budgetmaatschappij van de natie, en elektronicadetaillist Bic Camera. Verder ontwikkelt de achtste bank ter wereld, de in Tokio gevestigde Mitsubishi UFJ Financial Group, haar eigen cryptocurrency.

Het probleem, gedemonstreerd door zowel de recente Coincheck heist als de hack van februari 2014 en de daaropvolgende ineenstorting van de Mt. Gox Bitcoin beurs in Tokio, is dat de regelgevers een inhaalslag maken in een zich snel ontwikkelende industrie. Als zodanig is het sommige beurzen toegestaan om kwetsbaar te blijven. In het geval van Coincheck werden de NEM-munten opgeslagen in een „warme portemonnee“ in plaats van de meer veilige „koude portemonnee“, die werkt op platforms die niet rechtstreeks op het internet zijn aangesloten. Coincheck heeft ook geen extra beveiligingslaag geïmplementeerd forexaktuell die bekend staat als een multi-handtekeningensysteem.

„Innovatie is zo snel gegaan dat de overheid en bureaucraten tot voor kort de functies van de blokketen niet begrepen of wat een ‚koude portemonnee‘ of een ‚warme portemonnee‘ is,“ aldus Ken Kawai, een partner bij het advocatenkantoor Anderson Mori & Tomotsune – die als cryptocurrency-adviseurs van de overheid fungeren. „De ,,financià „le regelgevers van Japan zijn traditioneel zeer conservatief en nooit de eerste om zich te bewegen, maar dat is veranderd en Japan wil vriendschappelijk aan fintech zijn,“ hij zei. „Het is gewoon dat niemand had verwacht dat het zo snel zou gebeuren.

„Ik zie hier veel energie en enthousiasme voor cryptocurrenties, ondanks wat er is gebeurd,“ zei Scott Gentry, oprichter van het FreeAbound business development consultancy in Tokio. „In het geval van Coincheck kreeg de eigenaar te horen dat hij multi-handtekeningenbeveiligingsprotocollen moest hebben, maar hij beweerde dat hij ‚er nooit aan toekwam‘, wat gewoon plichtsverzuim aan zijn klanten is“. Dit zou een voorbeeld kunnen zijn van grove nalatigheid van de kant van Coincheck; ook andere Japanse beurzen zijn beschuldigd van onverantwoorde reclame.

Kommentare sind geschlossen